aidantaustaa -

Vit mat för blekta tänder

Om man precis har blekt tänderna är det viktigt att inte äta eller dricka mat som har starka färger. Därför har Tastelines dietist tagit fram vita tips och recept som håller dina tänder fina.

Direkt efter en tandblekning är det vit mat som gäller. Det finns enstaka kliniker som utför en speciell sorts behandling som gör att man kan äta som vanligt men de flesta erbjuder behandlingar som kräver försiktighet med mat eller dryck som har färg dagarna efter en behandling. Det kan vara ganska knepigt eftersom det mesta vi äter och dricker har någon färg. Här får du tips på frukost, mellanmål och huvudmåltider som håller dina tänder vita.

Frukosttips:

Naturell yoghurt eller annan helt vit yoghurt utan fruktbitar. Strö över kokos och
hackad skalad mandel.
Vitt bröd (inte rostat) med smör och ljus ost. Exempelvis färskost, keso eller
mjukost utan örter eller andra färger.
Omelett gjord på äggvitor.
Risgrynsgröt med mjölk och smör.

Mellanmål:

Naturell yoghurt
Skalad mandel
Keso
Banan
Skalat päron
Honungsmelon
Ljusa måltidsersättningsprodukter. Exempelvis brukar vaniljsorter vara ljusa.

Måltidstips:

Jasminris och basmati är kritvita rissorter.  Vit pasta och potatis fungerar också.
Gör en gräddbaserad sås till det med vit fisk eller kycklingfilé utan skinn.
Vit fisk med potatis och en röra på gräddfil, vit stenbitsrom och den vita purjodelen.
Potatisgratäng med ljus ostsås. Gratinera inte så att ytan blir brun.
Vita soppor är enkelt och billig mat, exempelvis blomkålssoppa, vit
bönsoppa eller potatissoppa.
Kycklingfilé eller ljust fiskspett med tsatsiki gjord på skalad gurka plus ris.
Vitt bröd med skivad kycklingfilé och coleslaw gjord på vitkål eller fetaoströra.

Potatissallad med kycklingfilé.

Dessert:

Vaniljglass med vit chokladsås, maränger, kokos eller hackad mandel.
Vita kex, exempelvis drömmar.
Vit chokladpannacotta. Toppa med hackad vit choklad istället för frukt.

 

Taget från http://www.tasteline.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0